Wat is HVO diesel?

Schoon en fossielvrij rijden met uw dieselwagens en machines? Dat kan met HVO diesel! Deze nieuwe brandstofsoort wordt met recht de meest duurzame diesel genoemd! In dit artikel lees je alles over de duurzame en technisch voordelen van HVO en hoe je kan overstappen op deze nieuwe dieselsoort.

HVO staat voor “Hydrotreated Vegetable Oil” en is een nieuw type dieselbrandstof. Het wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval. Er komt geen druppel fossiele aardolie meer aan te pas. Hierdoor is HVO een fossielvrije en hernieuwbare brandstof met enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan een zeer hoge CO2-reductie van maar liefst 90% (well-to-wheel) en een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, stikstof en zwavel. HVO diesel is vrijwel geurloos en goed biologisch afbreekbaar.

Alle duurzame kenmerken van HVO diesel

  • Volledig fossielvrije diesel
  • Verlaagt de CO2-uitstoot met 90% t.o.v. gewone diesel
  • Zeer lage uitstoot van fijnstof, stikstof en roet
  • Bevat vrijwel geen zwaveldeeltjes en aromaten
  • Bevat geen FAME biodiesel componenten
  • Is goed biologisch afbreekbaar
  • Is vrijwel geurloos

Technische voordelen

De duurzaamheidsprestaties van HVO zijn dus indrukwekkend, maar er zijn ook belangrijke technische voordelen. Zo bevat HVO diesel geen FAME biodiesel componenten. In de winter is HVO diesel veel beter bestand tegen vriestemperaturen. Het bevriest pas bij -20ºC, meer dan voldoende dus voor de Nederlandse winters. Ook heeft HVO een zeer hoog cetaangetal van meer dan 70, wat gunstig is voor de verbranding en de emissie-uitstoot.

Puur of gemengd HVO tanken?

Het Nederlandse dieselmerk TRAXX brengt momenteel 2 HVO varianten op de markt. TRAXX HVO100 bestaat volledig uit hoogwaardige HVO en stoot maar liefst 90% minder CO2 uit dan fossiele diesel. De resterende CO2-emissies worden gecompenseerd zodat een 100% CO2-neutrale brandstof ontstaat. Daarnaast zorgen de TRAXX componenten voor een nog betere brandstofinspuiting en beschermt het bacteriegroei in de dieseltank.

Onder de naam TRAXX HVO20 is ook een variant beschikbaar die uit 20% HVO en 80% TRAXX Diesel bestaat. Voordeel van TRAXX HVO20 is dat deze voldoet aan de alom geaccepteerde EN590 norm voor conventionele dieselbrandstof. Bovendien is de meerprijs relatief beperkt, terwijl u toch al uw gebruik van fossiele diesel en de CO2-uitstoot vermindert.

Hoe overstappen naar HVO diesel?

Overstappen naar HVO is heel eenvoudig. Het is een hoogwaardige dieselkwaliteit die voldoet aan de EN15940 norm voor paraffinische brandstoffen. Technisch gezien kan deze nieuwe dieselsoort probleemloos in alle moderne dieselmotoren worden gebruikt. Vrijwel alle EURO6 truckmotoren en steeds meer trekkers en landbouwmachines hebben reeds een officiële goedkeuring van de fabrikant voor HVO/EN15940. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van uw voertuig of overleg met uw dealer.

Heeft u al een thuistankinstallatie voor diesel op uw bedrijf, dan kunt u meteen overstappen naar HVO. U hoeft hiervoor niets aan te passen aan uw tankinstallatie of dieseltank. HVO tanken werkt net als diesel tanken, dus ook voor uw medewerkers verandert er niets.

Meer weten over de technische en duurzaamheidsvoordelen van TRAXX HVO diesel? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.