Wat is HVO diesel?

De laatste tijd hoor je vaak praten over “HVO diesel”, maar wat voor een brandstof is dit nu precies, wat zijn de verschillen met gewone diesel en mag je het in alle machines gebruiken? Hieronder geven we enkele antwoorden.

HVO (door sommige leveranciers ook onder de naam ‘blauwe diesel’ op de markt gebracht) staat voor “Hydrotreated Vegetable Oil” en is een nieuw type dieselbrandstof. Het wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten.

Hierdoor is HVO een fossielvrije en hernieuwbare brandstof met enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan een zeer hoge CO2-reductie van maar liefst 89% en een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, stikstof en zwavel. HVO diesel is vrijwel geurloos en goed biologisch afbreekbaar. Kortom, de meest duurzame diesel van dit moment!

Duurzame kenmerken van HVO diesel

  • Volledig fossielvrije diesel
  • Verlaagt de CO2-uitstoot met 89% t.o.v. gewone diesel
  • Zeer lage uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, stikstof en roet
  • Bevat vrijwel geen zwaveldeeltjes en aromaten
  • Bevat geen FAME biodiesel componenten
  • Is goed biologisch afbreekbaar
  • Is vrijwel geurloos

De duurzaamheidsprestaties van HVO zijn dus indrukwekkend. Dat komt omdat HVO vrijwel volledig bestaat uit zgn. paraffine moleculen. Hierdoor verbrandt de HVO brandstof schoner – en genereert dus minder emissies – dan conventionele diesel. Ook heeft HVO een zeer hoog cetaangetal van meer dan 70, wat ook weer gunstig is voor de emissie-uitstoot.

Geen EN590, wel EN15940 dieselkwaliteit

HVO is een hele zuivere en hoogstaande dieselkwaliteit. Het heeft een iets lagere dichtheid (soortelijk gewicht) en andere viscositeit (vloeibaarheid) dan conventionele diesel. Hierdoor voldoet HVO niet aan de EN590 norm voor reguliere diesel, maar wel aan de nieuwe EN15940 specificatie voor paraffinische dieselbrandstof. Technisch gezien kan deze nieuwe dieselsoort in vrijwel alle moderne dieselmotoren worden gebruikt.

Alle EURO6 truckmotoren hebben reeds een officiële goedkeuring van de fabrikant voor HVO/EN15940. Bij trekkers en landbouwmachines is dit echter nog minder courant. Dat komt omdat testprocedures voor de fabrikanten zeer duur en tijdrovend zijn. Wilt u graag meer informatie over het gebruik van HVO in uw trekker(s), raadpleeg dan het instructieboekje van uw machines of treedt in overleg met uw dealer.

Puur of gemengd gebruiken HVO tanken?

Het Nederlandse dieselmerk TRAXX brengt momenteel 2 HVO varianten op de markt. TRAXX HVO100 bestaat volledig uit hoogwaardige HVO en stoot maar liefst 89% minder CO2 uit dan fossiele diesel. De resterende CO2-emissies worden gecompenseerd zodat een 100% CO2-neutrale brandstof ontstaat. Daarnaast zorgt de unieke TRAXX CLEAN4FORCE technologie voor een superieure brandstofinspuiting en de beproefde TRAXX bacteriebestrijder voorkomt verstopte brandstoffilters en potentiële stilstand.

Onder de naam TRAXX HVOmix is ook een variant beschikbaar die deels uit HVO (tot 25%) en deels uit TRAXX Diesel bestaat. Voordeel van TRAXX HVOmix is dat deze voldoet aan de alom geaccepteerde EN590 norm voor dieselbrandstof, en dus probleemloos in alle dieselvoertuigen kan worden gebruikt, terwijl u toch al uw gebruik van fossiele diesel en de CO2-uitstoot vermindert.

Meer weten over de technische en duurzaamheidsvoordelen van TRAXX HVO diesel? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.