Wat is EN590 diesel?

Alle diesel die in Nederland verkocht wordt, moet aan de EN590 norm voldoen. EN590 staat voor de Europese Norm voor dieselbrandstof. In dit artikel lees je meer over de specificaties en parameters van EN590 diesel.

De EN590 norm (ook wel ‘specificatie’ genoemd) bepaalt en omschrijft alle technische parameters waaraan diesel in heel Europa moet voldoen. Dit is belangrijk voor de motorconstructeurs zodat zij weten op welke kwaliteit zij hun motoren moeten afstemmen. Het is ook belangrijk voor eindgebruikers zodat zij zeker zijn dat ze altijd en overal in Europa een constante kwaliteit diesel kunnen tanken of in hun dieseltank geleverd krijgen. De EN590 specificatie garandeert dus een constante brandstofkwaliteit voor alle marktpartijen.

De EN590 specificatie bestaat uit ruim 20 verschillende parameters. Een aantal daarvan zijn belangrijk voor de motorprestaties: denk aan cetaangetal (ontbrandingssnelheid), densiteit (energie-inhoud) en lubricity (smerende werking). Maar er zijn ook eigenschappen opgenomen die belangrijk zijn voor de opslag en behoud van diesel, zoals oxidatiestabiliteit, corrosie eigenschappen, watergehalte, enzovoorts.

Download hier de EN590 specificatie

EN590 plus

Brandstofproducenten zijn dus verplicht om diesel te leveren die minimaal aan de EN590 specificatie voldoet. Leveranciers kunnen ook ervoor kiezen om hun dieselkwaliteit met behulp van een uitgekiend additievenpakket doelgericht te upgraden. Hiermee worden welbepaalde eigenschappen van de brandstof verder verbeterd, terwijl ze toch binnen de parameters van de EN590 blijven. Zo’n verbeterde EN590 wordt ook vaak premium diesel genoemd. Betere eigenschappen, conform dezelfde normering.

Een mooi voorbeeld van zo’n EN590 plus is TRAXX. TRAXX bestaat uit EN590 diesel aangevuld met een veelzijdig additievenpakket die cruciale eigenschappen van de EN590 verbeterd. Denk aan krachtige reinigende moleculen die vuilophoping in de injectoren voorkomen en slijtage van de injectornaald verminderen. Dat verhoogt het rendement dat elke druppel diesel levert.

Daarnaast bevat TRAXX een beproefde bacteriebestrijder, een waterafscheider, anti-corrosie additieven en anti-oxidanten om vervelende bacterieproblemen en verstopte filters tegen te gaan.

Resultaat: een premium diesel die bewezen efficiënt is, minder emissies uitstoot, filterproblemen voorkomt én aan de EN590 norm voldoet.

Lees meer op de productpagina van TRAXX diesel

Voordelen TRAXX t.o.v. standaard EN590 diesel

  • Verlaagt het brandstofverbruik met gemiddeld 4%
  • Meer vermogen en koppel door een efficiëntere inspuiting
  • Verlaagt de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof
  • Uitstekende bescherming tegen bacterieproblemen
  • Beschermt tegen roestvorming in de dieseltank
  • Vermindert wateremulsievorming en veroudering
  • Voldoet aan de EN590 specificatie voor dieselbrandstof
  • Bij slechts 1,5% brandstofbesparing is de meerprijs reeds terugverdiend
  • Reeds meer dan 12.000 klanten in Nederland

Stuur mij informatie over het verschil tussen TRAXX diesel en gewone diesel