Motorenfabrikanten blijven geloven in diesel

Elektrisch domineert de laatste maanden de krantenkoppen als het over rijden, werken en vervoeren gaat, waarbij diesel steeds de kop van jut is. Langzaam maar zeker durven nu echter steeds meer auto- en machineconstructeurs openlijk stellen dat diesel wel degelijk een schone techniek is én noodzakelijk om de Europese CO2 doelstellingen te behalen. Hieronder enkele headlines die de afgelopen weken de aandacht trokken:

Technologische doorbraak Bosch verlaagt NOx-uitstoot diesel fors

Dieselauto’s zitten op dit moment in een verdomhoekje, maar nieuwe ontwikkelingen bij Bosch kunnen daar komende jaren wel eens verandering in brengen, denkt topman Volkmar Denner van Bosch. “Diesel heeft een toekomst. Vandaag willen wij voorgoed een halt toeroepen aan de discussies over het einde van diesel.” Met deze woorden kondigde de topman tijdens de jaarlijkse persconferentie over de financiële resultaten van Bosch een beslissende doorbraak in dieseltechnologie aan. Deze helpt om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) bij voertuigen zo drastisch te verminderen, dat ze nu al voldoen aan de toekomstige grenswaarden. Zijn ambitieuze doelstelling voor de Bosch-ontwikkelaars luidt: nieuwe diesel- en benzinemotoren mogen niet langer fijnstof en stikstofoxiden uitstoten. Lees hier het volledige bericht.

JCB zet vol in op schone dieseltechnologie

Onlangs organiseerde JCB een persbijeenkomst die in het teken stond van de lancering van opnieuw een aantal nieuwe machines en producten. Daarbij zet JCB, ogenschijnlijk tegen de trend in, vol in op diesel. Waar andere fabrikanten vol inzetten op elektrificering en de ontwikkeling van hybride machines, spreekt JCB hardop uit dat voor zwaar materieel diesel de norm blijft. Het milieu zou hier niet of nauwelijks onder lijden. ‘We zitten met onze schone dieseltechnologie bijna op nul emissie’ stelt JCB.

Drie achtereenvolgende sprekers beklemtoonden het belang en de voordelen van diesel. Tussendoor werden twee videofilms vertoond met dezelfde boodschap. En na afloop ontving iedereen een folder waarin nogmaals uiteen werd gezet dat diesel voor zware mobiele machines de beste oplossing is. Een nieuwe JCB zou minder stikstof en fijnstof produceren dan een hybride Londense stadsbus. Daarnaast zou elektrificering voor klanten en gebruikers onevenredig duur zijn. ‘Om een 20-tons graafmachine de hele dag emissievrij te laten draaien, zouden vier lithium-ion-accu’s nodig zijn die ruim 180.000 euro kosten.Lees hier het volledige bericht.

Bevestigd: minder diesel = meer CO2

De Europese autofabrikantenclub ACEA doet een dringende oproep aan overheden om diesels vooral niet af te schaffen, als de CO2 uitstoot omlaag moet. Onafhankelijke cijfers van het Europese Milieubureau tonen het gelijk van ACEA: in 2017 steeg het gemiddeld verbruik van nieuwe auto’s, terwijl het dieselaandeel daalde, beide nieuwe trends.

In 2017 bedroeg de gemiddelde CO2-uitstoot van een personenwagen in de EU 118,5 g/km. Daarbij stoten benzineauto’s gemiddeld 121,6 g/km CO2 uit en diesel 117,9. Dus diesels zitten onder het groot gemiddelde van 118,5, benzinemodellen erboven. Heel begrijpelijk en nauwelijks te bestrijden trekt ACEA de conclusie dat daling van dieselverkoop leidde tot stijging van gemiddeld verbruik en CO2 uitstoot van nieuwe auto’s. Lees hier het volledige bericht.

VW rekent op renaissance van de diesel

Tijdens het recente Autosalon van Genéve werden natuurlijk tal van nieuwe elektrische auto’s voorgesteld, maar er vielen ook een aantal steunbetuigingen aan het adres van de dieselmotor te noteren. De meest opvallende kwam wel uit de hoek van Volkswagen: ‘Dieselwagens zullen een renaissance zien in de niet al te verre toekomst, want mensen die ermee rijden, zullen beseffen dat ze een zeer comfortabele manier van rijden bieden’, zei CEO Matthias Müller in Genève. ‘Zodra de kennis dat diesels milieuvriendelijk zijn in de hoofden van de mensen komt, is er voor mij geen reden er geen te kopen.’ Lees hier het volledige bericht.

JCB, Bosch, ACEA en VW zijn slechts enkele voorbeelden van motorenbouwers die blijven geloven, werken en investeren in nieuwe dieselmotoren die in de toekomst zeer weinig tot geen fijnstof en stikstofoxiden meer zullen uitstoten. Een mooie ambitie waar wij graag met hoogwaardige dieselbrandstoffen aan meewerken!